Don Bosco aanwezig in Rwanda

26/04/2019 - 13:00

Zaterdagavond 7 april 2019 kwam onze premier Charles Michel in de Rwandese hoofdstad Kigali aan voor een staatsbezoek. Hij zou er de president Paul Kagame ontmoeten om de Rwandese genocide te herdenken die op 7 april precies 25 jaar geleden begon en bijna een miljoen slachtoffers eiste.

Ook Don Bosco Hoboken was daar aanwezig met een afvaardiging. Leerkracht Ragna Van Acker was vergezeld van Kenny Mashara, Omar Bouali, Steffan Dikeç, Tarik Ouali, Joram Van den Bulck, Viktor Struye en Ho Yeung.

Een verslag van collega Ragna Van Acker met foto’s van Kenny Mashara en Tarik Ouali.

Vrijdag 1 maart kregen we een bericht via smartschool: reis naar Kigali voor de herdenking van de genocide, acht leerlingen en twee begeleiders worden uitgenodigd door het War Heritage Institute.

Wie wil mee?

Op zaterdag 6 april, om 5u, vertrek ik samen met 8 leerlingen naar de militaire luchthaven van Melsbroek, de reispassen in orde, de nodige inentingen verzorgd door het Tropisch Instituut, malariapillen in de reistas.

 

Nadat ook premier Charles Michel aan boord is, kan ons vliegtuig om 9u vertrekken. Na een vlucht van zo’n acht uur landen we in Kigali. We vertrekken onmiddellijk naar de ambtswoning van de Belgische ambassadeur voor een receptie. Dezelfde strakke planning volgen we ook zondag en maandag.

Zondagvoormiddag nemen we deel aan het Séminaire de Mémoire et de Partage in het Iriba (=bron) Center. We luisteren naar ontroerende herdenkingsliederen. Door Rwandese jongeren worden er verhalen over de genocide voorgelezen, hoe zij de periode na de genocide beleven, met alle vragen die ze hun ouders niet durven stellen en waarop de antwoorden vaak gruwelijk zijn. We leggen een bloem, steken een kaarsje aan, zijn erg onder de indruk.

We delen een maaltijd met de jongeren. Onvergetelijk.

In de namiddag brengen we een bezoek aan het Kigali Genocide Memorial, waar premier Michel voordien samen met andere prominenten de herdenkingsvlam aanstak. We leggen bloemen op de massagraven (meer dan tweehonderdvijftigduizend slachtoffers) en krijgen een rondleiding in het museum. Nadien luisteren we opnieuw naar verhalen van jongeren. We vertrekken naar het parlement, vanwaar de Walk to Remember start. We zien in de verte de president Paul Kagame.

Als premier Michel aankomt, start de tocht naar het Amahoro (=vrede) stadion, voor een herdenking samen met dertigduizend toeschouwers.

Maandagvoormiddag rijden we naar het Camp Kigali Memorial waar tien Belgische blauwhelmen vermoord werden op 7 april 1994. We wonen de herdenking bij samen met familieleden van de bij de genocide overleden Belgen en een aantal prominenten.

Na nog een foto met onze premier vertrekken we alweer, nu naar de Nyanza Memorial Site, een massagraf van elfduizend slachtoffers. Premier Michels 48 uur durend bezoek aan Rwanda zit erop, het onze dus ook.

Maandag 8 april om 23.15u landen we op Melsbroek. Onze studieleider van de derde graad, Dries Geeraerts, wacht ons op met het schoolbusje.

De leerlingen (en ik) zullen deze reis nooit vergeten, het sterkt hen in hun groei naar vredebrengende, verdraagzame volwassenen, met respect voor democratie en mensenrechten.

Ik wil ook in dit artikel nog mijn dank betuigen aan het War Heritage Institute voor de uitnodiging en de organisatie, de directie omdat ik mee mocht als begeleider, de Belgische ambassade in Kigali voor het uitstekende, welgevulde programma, de militairen in het gezelschap voor de fijne gesprekken, de leerlingen en de begeleiders van de andere scholen (Don Bosco Woluwe, Institut des Filles de Marie Brussel, Institut Félicien Rops Namen) voor het aangename gezelschap, en uiteraard ook onze leerlingen.

De speech van premier Michel: